Dotacja o wartości $1 milionów umożliwi budowę szlaku Lawrence Hopewell Trail Segment rezerwatu Mount Rose w Hopewell Township

Dotacja DVRPC sfinansuje budowę kilometrowej ścieżki rowerowej i pieszej o porowatym chodniku

Dotacja w wysokości $1 mln New Jersey Transportation Programme (TAP) przyznana przez Komisję Planowania Regionalnego Delaware Valley sfinansuje budowę jednomilowego odcinka szlaku Lawrence Hopewell Trail przez rezerwat Mount Rose wzdłuż Carter Road w Hopewell Township. Ten nowy odcinek połączy istniejący szlak przy Pennington Rocky Hill Road przez Carter Road do Cleveland Road w Lawrence Township.

„Po wybudowaniu tego odcinka będziemy w 93 procentach gotowi do ukończenia planowanego 22-kilometrowego szlaku Lawrence Hopewell Trail biegnącego przez tereny publiczne i prywatne w gminach Hopewell i Lawrence Townships. Dla mieszkańców naszej społeczności, którzy lubią jeździć na rowerze i spacerować po LHT, jest to ogromny krok naprzód” – powiedziała Vanessa Sandom, członkini komitetu miejskiego Hopewell, członkini zarządu LHT. „Chcę wyrazić uznanie dla przywództwa i ciężkiej pracy administratora miasta Paula Pogorzelskiego w kierowaniu wysiłkami mającymi na celu zabezpieczenie finansowania DVRPC”.

„Szlak Lawrence Hopewell Trail poprawia jakość życia mieszkańców hrabstwa Mercer. Wiele osób powiedziało mi, jak bardzo doceniają posiadanie tego wspaniałego zasobu rekreacyjnego i jestem podekscytowany, widząc, jak cały projekt zbliża się o krok do ukończenia” – powiedział Brian Hughes, dyrektor hrabstwa Mercer, którego planiści okręgowi Leslie Floyd, dział planowania Dyrektor i Matthew Lawson odegrali także kluczową rolę w zabezpieczeniu dotacji przyznanej przez DVRPC, wyznaczoną na szczeblu federalnym Organizację Planowania Metropolitalnego, obsługującą dziewięć hrabstw New Jersey i Pensylwanii, w tym Mercer. Komisja ta koncentruje się na poprawie transportu, promowaniu inteligentnego wzrostu, ochronie środowiska i wzmacnianiu gospodarki.

„Od dawna jesteśmy zwolennikami szlaku Lawrence Hopewell Trail, świetnego przykładu ścieżki rowerowej i pieszej stworzonej przez społeczność dla społeczności” – powiedział Chris Linn, menedżer ds. planowania środowiska DVRPC. „Podejście LHT do budowania szlaków jest z pewnością wyjątkowe w naszym doświadczeniu, a rada dyrektorów kierowana przez wolontariuszy lokalizuje, planuje i buduje szlak dosłownie krok po kroku. Poszukujemy kandydatów z historią osiągnięć i projektami gotowymi do realizacji. LHT spełnia nasze kryteria w kreatywny sposób.”

Według Floyda, hrabstwo zbuduje przejście między przecznicami, aby przed końcem roku bezpiecznie przewieźć rowerzystów i pieszych przez Carter Road. Szlak zostanie wybudowany od północno-zachodniej części posiadłości, za kampusem Carter Road przy Bristol-Myers Squibb, i będzie prowadził na północny wschód, za dawną posiadłością AT&T, do Cleveland Road. Budowa ma rozpocząć się wiosną przyszłego roku.

Oczekuje się, że dotacja w wysokości $1 mln pokryje większość szacowanych kosztów budowy wynoszących $1,2 mln. Koszt ten jest zgodny z budową krajowego szlaku miejskiego. Zasadniczo przebiega według tego samego procesu, co budowa jezdni, ponieważ musi zostać zaprojektowana, skonstruowana, zezwolona, zbudowana i obejmować powiązaną sygnalizację świetlną, przejścia dla pieszych itp. (Więcej informacji na temat kosztów szlaków można znaleźć na stronie https://lhtrail.org/about/trail-faq/.)

„LHT powstał jako pomysł na projekt społeczny w 2002 r., kiedy Bristol-Myers Squibb zaprosił przedstawicieli gmin Lawrence i Hopewell, agencji okręgowych i stanowych do przyłączenia się do wysiłków na rzecz stworzenia ścieżki rowerowej i pieszej biegnącej przez oba miasta” – powiedziała Becky Taylor , współprezes LHT. „Dotacja ta umożliwia nam budowę wyjątkowego odcinka szlaku, co było możliwe dzięki ochronie terenu przez Fundację Ochrony Środowiska New Jersey, rząd hrabstwa Mercer i szereg innych kluczowych podmiotów”.

Eleanor Horne, współprzewodnicząca LHT, zauważyła, że odcinek Mount Rose, będący jednym z ostatnich odcinków do budowy, stanowi kluczowe osiągnięcie w zakresie ukończenia szlaku i północnego połączenia z Lawrence Township. „Ten segment doda także kolejną milę do Circuit Trails, niesamowitej sieci składającej się z 750 mil połączonych ze sobą szlaków rowerowych i pieszych, łączących ludzi z miejscami pracy, społecznościami i parkami, zaczynającymi się na południe od Filadelfii, rozciągającymi się na północ do LHT, łączącymi się ze wschodnim wybrzeżem Greenway na wschodzie i do Appalachów na zachodzie” – powiedział Horne.

„Ten dodatek umożliwia rowerzystom i spacerowiczom kontynuowanie trasy ze wspaniałego odcinka LHT biegnącego obok Whiskey House na Pennington-Rocky Hill Road do Carter Road i przez rezerwat Mount Rose. Dla mieszkańców okolicy jest to ważny dodatek do naszego systemu ścieżek społecznościowych” – powiedział burmistrz Hopewell Township, Kevin Kuchinski.

„Szlak Lawrence Hopewell łączy ludzi z terenami chronionymi i zachęca do ćwiczeń na świeżym powietrzu i cieszenia się przyrodą” – powiedziała Michele S. Byers, dyrektor wykonawcza New Jersey Conservation Foundation. „Nie możemy się doczekać połączenia rezerwatu Mount Rose i jego nowo ukończonych szlaków z innymi szlakami rowerowymi i pieszymi w New Jersey i poza nim, a także dziękujemy Lawrence Hopewell Trail Corporation i DVRPC za umożliwienie tego”.

Dotacja, którą LHT otrzyma, zostanie zapewniona przez TAP, konkurencyjny program federalny zapewniający fundusze na lokalne „nietradycyjne” projekty transformacji powierzchni, mające na celu wzmocnienie kulturowych, estetycznych i środowiskowych aspektów krajowego systemu intermodalnego. NJ TAP zapewnia finansowanie projektów w regionie DVRPC o wartości $5 milionów.

O szlaku Lawrence'a Hopewella

Lawrence Hopewell Trail (LHT) to ponad 22-kilometrowy szlak rowerowy i pieszy oraz korytarz transportowy biegnący przez tereny publiczne i prywatne w gminach Lawrence i Hopewell w hrabstwie Mercer w stanie New Jersey. LHT wspiera aktywną, znośną i zrównoważoną społeczność, oferując alternatywne formy transportu do zmniejszyć zależność od samochodów. Promuje także zdrowie i kondycję, rekreację i edukację na świeżym powietrzu. Lawrence Hopewell Trail Corporation to organizacja non-profit, której wsparcie zależy od społeczności. Nie jest wspierany przez lokalne podatki. LHT jest kluczowym elementem Circuit Trails – sieci szlaków rowerowych i pieszych o długości 750 mil, łączących ludzi z miejscami pracy, społecznościami i parkami w regionie Greater Philadelphia. Więcej informacji na temat LHT można znaleźć na stronie www.lhtrail.org.

O rezerwacie Mount Rose

Rezerwat Mount Rose jest własnością New Jersey Conservation Foundation, Friends of Hopewell Valley Open Space, Hopewell Township i Mercer County i jest przez nie zarządzany. Teren ten został zachowany przez te grupy wraz z Hopewell Valley Citizen's Group Inc., NJ Green Acres Program, Stony-Brook Millstone Watershed Association, Hopewell Borough, Pennington Borough, Friends of Princeton Open Space, D&R Greenway Land Trust, Lawrence Township i Princeton .

####

Zapytania mediów

• Dla LHT: Współprzewodnicząca LHT Eleanor Horne przy evhorne@gmail.com lub 609.895.0813 lub Współprzewodnicząca Becky Taylor pod numerem 609.240.6886 lub becky@btaylorpa.com
  • Dla hrabstwa Mercer: Dyrektor ds. komunikacji Julie Willmot pod numerem 609.278.7137 lub jwillmot@mercercounty.org