Zwolnij i przyjrzyj się bliżej – na naszych 20-kilometrowych szlakach w Lawrence i Hopewell Townships żyje mnóstwo ptaków, a my chcemy, abyś był w stanie utrzymać je wszystkie prosto. Witamy w Pierzaści Przyjaciele LHT, ciągła seria „przewodników terenowych” po ptakach z hrabstwa Mercer.

Nie przeocz małego wróbla. Te ptaki mogą wydawać się zwyczajne — i oczywiście prawie wszędzie można spotkać wróble domowe, nawet spędzające czas z gołębiami w najgęstszych środowiskach miejskich. Ale tak naprawdę istnieje kilka innych gatunków wróbli, które zamieszkują dzikie tereny New Jersey; a umiejętność odróżnienia tych uroczych małych akrobatów może być wyzwaniem nawet dla doświadczonych obserwatorów ptaków. Tej zimy przetestuj swoje umiejętności wróbla na LHT.

Wróble śpiewające (melodia melospizy) są powszechnymi, całorocznymi mieszkańcami New Jersey — w rzeczywistości są jednym z najliczniejszych ptaków w kraju. Trudno je dostrzec w gęstych zaroślach, ale duże grupy, w których się gromadzą, mogą je zdradzić. Przyjrzyj się zaroślom, terenom podmokłym, wzdłuż potoków i lasów, a także w żywopłotach i ogrodach. Zimą ptaki te żywią się nasionami; aw cieplejszych miesiącach zjadają różnorodne owady. Samce i samice wyglądają podobnie, mają czekoladowo-brązowe nakrapiane piersi, płowe i ciemnobrązowe grzbiety, płowe głowy, szarobiałe twarze i tępe dzioby. To powiedziawszy, mogą różnić się wyglądem w zależności od regionu — te na Alasce są większe; a mieszkańcy pustyni mają łagodniejszy kolor. Wróble śpiewające znane są ze swoich słodkich piosenek — trzech nut, po których następuje tryl. Samice wysiadują od dwóch do sześciu jaj, a oboje rodzice karmią pisklęta. Czytaj więcej w Audubon.

Wróble, choć malutkie, są pracowite i pracowite. Ze względu na swoją pracowitość, oni symbolizować siła, czujność i poczucie własnej wartości. A ich śpiew – często zachwycający – może reprezentować radość i wspólnotę.

LHT Song Sparrow by Uccelli Photography

Wróble białogardłe (Zonotrichia albicollis) zamieszkują zimę tutaj, w New Jersey, gdzie można je spotkać w zaroślach w lasach i wzdłuż nich oraz na gęsto zadrzewionych obszarach podmiejskich (niektóre mogą nawet pojawić się w przydomowych karmnikach dla ptaków). Często można je zobaczyć w luźnych stadach, wyróżniających się głowami w białe lub brązowe i czarne paski oraz żółtawymi piórami przy oczach. Samice i samce są prawie nie do odróżnienia, mają białe łaty pod spiczastymi dziobami, szarobrązowe piersi oraz brązowe pręgowane grzbiety i skrzydła. W chłodniejszych miesiącach żywią się jagodami i nasionami, a latem różnymi owadami. Posłuchaj wyraźnej, gwiżdżącej piosenki zakończonej połączeniem brzmiącym jak Peabody lub Kanada. Samice składają od dwóch do siedmiu jaj, a oboje rodzice karmią lęg. Czytaj więcej w Audubon.

LHT White-throated Sparrow by Uccelli Photography

Rozdrabnianie wróbli (Spizella passerina), kolejny całoroczny mieszkaniec środkowego Atlantyku, żyjący wyłącznie w lasach iglastych, ale obecnie jest powszechnym miejscem w otwartych lasach, parkach, sadach i gospodarstwach rolnych, parkach i dzielnicach podmiejskich. W rzeczywistości ten szeroko rozpowszechniony mały ptaszek jest dość tolerancyjny w stosunku do ludzi, dzięki czemu łatwo go zauważyć. Szukaj małych ptaków o szarawych piersiach, z czarnym paskiem na oczach, jasnymi i ciemnobrązowymi smugami na głowach i skrzydłach oraz tępymi, czerwonawymi dziobami. Samce i samice wróbli odpryskujących są nie do odróżnienia; zimą żywią się nasionami, a wiosną i latem różnymi owadami. Ich piosenki są muzykalne — posłuchaj, czy nie słychać pojedynczych dźwięków i wirów. Samice składają od dwóch do pięciu jaj, a oboje rodzice karmią swoje pisklęta. Czytaj więcej w Audubon.

LHT Chipping Sparrow by Uccelli Photography

Wróble amerykańskie (Spizelloides arborea) zimy spędzają tylko w New Jersey; spędzają lato dalej na północ niż ich bliscy krewni – wychowując młode w północnej tundrze Kanady i Alaski. W New Jersey amerykańskie wróble spędzają czas w przydrożnych zaroślach, na terenach zarośniętych i trawiastych, na bagnach, na skraju lasów i na podmiejskich podwórkach, gdzie często dołączają do juncos i innych wróbli przy karmnikach dla ptaków. Samce i samice są identyczne, mają piersi w kolorze złamanej bieli do jasnoszarej, czerwonobrązowe głowy, skrzydła z czarno-brązowymi pręgami z białymi końcówkami i brązową smugę na oczach. Żywią się nasionami, owadami i jagodami; a ich piosenki zawierają wyraźne nuty muzyczne, po których następują świergoty i wezwania tseet. Samice składają i wysiadują od czterech do sześciu jaj, a swoje młode karmią zarówno samce, jak i samice. Czytaj więcej w Audubon.

LHT American tree Sparrow by Uccelli Photography
pl_PLPolish